Jurnal, Places, Travel

Istanbul în altă cămașă

November 4, 2015

Duminică ne-am întors din Istanbul. Am găsit Bucureștiul cum nu mă așteptam să-l găsesc. Bolnav, îndoliat. Mi-a părut teribil de rău pentru ce s-a întâmplat sâmbătă seara aici. Zilele astea am trecut de la o stare la alta, dar am preferat să tac, din respect pentru familiile copiilor din club. Asta o să fac în continuare.

Azi o să vă povestesc despre excursia mea, pentru că ăsta e scopul blogului. Îmi doresc să destind frunțile încruntate, măcar puțin.

Miercuri seara am poposit pe meleaguri otomane cu rucsacurile în spate și burta lipită de șira spinării, după cum zice bunică-mea. Eu m-am repezit la primul kebab rotit de zor în fața unei prăvălii. Spre seară am coborât spre Galata, unde ne așteptau pescarii mustăcioși cu fish kebab pregătit pe grătar. Am mâncat iar.

Dacă mergi în Turcia cu gândul să nu faci cumpărături, o să te răzgândești. Ei știu cum să te ducă cu vorba. Au câteva cuvinte în limba română pregătite pentru tine. Unii chiar încearcă să îți demonstreze că ei sunt români, veniți în Turcia de ani buni. Am găsit o singură româncă în Marele Bazar. Ne-a învățat să nu cumpărăm haine de acolo, pentru că sunt hoți și ne păcălesc. Ne-a invitat galant în magazinul ei, de unde spera să o să plecăm cu gențile pline, dar nici nu am mai intrat.

dianadragne.ro-istanbul0114dianadragne.o-32dianadragne.ro-istanbul011

Pe străzi sunt mai multe pisici decât turci. Au căsuțe din lemn și la fiecare colț de stradă le așteaptă câte un bol plin cu mâncare. Anul trecut eram cu ochii după detalii, încercam să pozez Istanbulul așa cum știam eu că trebuie să arate, anul ăsta am căutat altceva.

Am găsit un oraș al bărbaților. Dimineața beau ceai lângă stradă, pe măsuțe caraghios de mici, iar seara se adună să pună țara la cale cu o porție de çorba în față. Vorbesc din capul pieptului și apasă pe fiecare cuvânt rostit, ca și când sabia lui Ștefan din Topkapı le-a ciopârțit timiditatea.
dianadragne.o-ist.932dianadragne.ro-istanbul0115dianadragne.ro-istanbul0112Din Turcia să îți cumperi condimente, că miros fain, îți iei ceai negru, dacă vrei. Poți să îți umpli geanta de rahat, că e turcesc și e mai bun, iar dacă stai în districtul pijamalelor, cum am nimerit noi acum, pleci cu o pereche de izmene cu buline pe sub blugii ăia fără etichetă. dianadragne.ro-isto2dianadragne.o-32ddianadragne.ro-istpcdianadragne.ro-istanbul0119

You Might Also Like