Design Interior

Cum mărim vizual spațiile mici?

August 3, 2019

Asta e întrebarea de care mă lovesc tot mai des în ultima vreme. Majoritatea proiectelor de design interior la care lucrez sunt spații din apartamente (mici, în caz că nu-i de prisos să zic asta) din București.

Well, când amenajez un spațiu, primele punte de ghidaj sunt funcționalitatea, sentimentul de ”acasă” pe care trebuie să-l înghesui în cât mai mare măsură într-un spațiu mic-mititel și în final, să dăm senzația de spațiu, chiar și acolo unde nu-i.

Big deal, right?

Toată treabă e să păcălești ochiul să creadă că spațiul e mai mare decât e, dar cum facem asta? Uite așa rezolv eu problema în 8 pași simpli:

1. Cromatica deschisă și caldă

Ce rost are să aglomerăm vizual un spațiu mic prin culori puternice și amestecate? E ok un accent, dar keep it simple cât de mult se poate. Tonuri naturale de ocru, bej, roz prăfuit și mult alb will do it.

2. Ordine. Ordine. Ordine.

Dulapurile simple, cu ușile închise vor mări spațiul. Acolo unde spațiul e deja micuț, nu e nevoie să-l aglomerăm cu obiecte împrăștiate initil.

Într-o cameră de zi mică, un coșuleț din rattan cu capac poate ascunde telecomanda, cheile, suporturile pentru pahare și cam tot ce am arunca în mod obișnuit pe măsuța de cafea.

3.Oglindă, oglinjoară…

Super puterea oglinzilor de a mări spațiul nu mai e un secret, dar folosite strategic, în locurile potrivite (în capete de perspectivă), chiar fac minuni.

4. Mobilier pe măsură

Dacă spațiul e mic, de ce să te chinui să-l umpli cu mobilier mare? Un pat lat de 160 de cm poate înlocui cu succes unul de 180-200 de cm dacă dormitorul e îngust.

5. Crează diferite zone de interes

Într-un colțișor o comodă îngustă cu un tablou mare deasupra ei, într-alt colț un fotoliu cu o lampă și o mică bibliotecă și tot așa, spațiul se conturează în diferite zone de interes, fără să mai dea impresia că ”doar atât a încăput”.

6. Accente verticale

Printr-un tapet bine ales sau chiar prin forma mobilierului, poți ”lăți” camera după bunul plac. Cool, huh?

7. Folosește textile transparente și ușoare

Perdele albe simple din bumbac, perne decorative din in, un covor cu model simplu dintr-un material natural, toate vor face spațiul să pară mai ușor și mai aerisit.

8. Less is more

Ultima regulă și cea mai importantă; less is more. Chiar dacă nu e ușor, păstrează lucrurile simple, mobilierul puțin (redus la funcționalitate) și decorațiunile puține, axate mai mult pe wallart.

You Might Also Like