Food

Chifle pentru mic dejun

September 8, 2015

Pentru mine micul dejun perfect arată așa: mă trezesc când soarele îmi gâdilă pleoapele, în urechi îmi ticăie încet ceasul cuptorului și un miros de cafea iese din bucătărie și mă trage de nări spre masă. Nu îmi place să mănânc în pat (fac firimituri și noaptea următoare dorm pe ele), așa că mă așez pe scaun. Micul dejun e masa la care stau mult. Îmi trebuie o oră să cotrobăi prin internet după ultimele noutăți, timp în care sorb din cafeaua cu lapte.

Eu sunt singura din casă care gătește. Găsesc micul dejun pe masă când mă trezesc, doar dacă îl pregătesc eu de seara. Am găsit un ritm care funcționează bine. Înainte să mă culc pregătesc aluatul pentru chifle, îl frământ și îl așez în cuptorul stins. Se dospește până dimineața și tot ce trebuie să face el, e să apese pe buton.

Ingrediente:

  • 500 de grame de făină
  • 20 de grame de drojdie proaspătă
  • 100 ml de ulei de măsline
  • 280 ml de apă
  • o linguriță de sare
  • o linguriță de zahăr
  • condimente: rozmarin, cimbru, busuioc, piper, etc

Primul lucru e să lăsați dizolvați drojdia în trei linguri cu apă caldă și lingurița de zahăr, apoi de toarnă într-o gropiță în mijlocul făinii. Le-am lăsat zece minute să se împrietenească, după care am adăugat o cană de apă caldă, sarea și am început să amestec. Am frământat compoziția până când nu se mai lipea de pereții vasului. Am lăsat aluatul să se odihnească zece minute, după care am format chiflele și le-am așezat în formele de copt. Le-am uns cu ulei (uleiul formează o crustă crocantă). Pe deasupra am presărat condimentele.

Dimineața am pornit cuptorul și au stat acolo jumătate de oră la 200 de grade. Când le-am scos din cuptor le-am tăiat și am înghesuit în ele ou fiert și legume.

dianadragne.ro-chifledianadragne.ro-chifle8 dianadragne.ro-chifle4 Pentru mine, dacă nu am pâine caldă degeaba mai e dimineață :)

 

You Might Also Like