Food

Cozonacii-s gata!

December 24, 2016

Înainte de toate, o corecţie: cozonacul e gata. Unul s-a dus :) Reţeta asta a fost transmisă din generaţie în generaţie, iar azi am reuşit să o conving pe mama să îmi mai arate o dată cum se face. Nu-i complicat, sunt eu cam uitucă.

Ştiu, ştiu: e inutil să v-o scriu acum..pff, cine mai face cozonac în Ajun?! Dar nu m-am putut abţine. E musai să vedeţi ce bunătăţi am scos din cuptor, şi poate la anul vă încumetaţi să încercaţi conzonacul meu cu ciocolată şi portocale.

P.s: să nu râdeţi de mine prea tare :)

Ingrediente:

  • 1 kg de făină
  • 0,5 litri de lapte
  • 350 de grame de zahăr
  • 5 gălbenuşuri
  • 100 de grame de unt
  • un praf de sare
  • 2 portocale
  • 50 de grame de drojdie proaspătă
  • o păstaie de vanilie
  • 5 linguri de cacao
  • 300 de grame de nuci

Întâi am dizolvat drojdia şi 200 de grame de zahăr în laptele călduţ şi am lăsat-o 10 minute să se odihnească. Am pus făina într-un vas şi am adăugat maiaua (ingredientele dizolvate în lapte) împreună cu 4 gălbenuşuri şi am frământat până când s-a omogenizat compoziţia.

Am adăugat untul topit, sarea, coaja rasă de la cele două portocale şi am continuat să frământ. L-am lăsat apoi 30 de minute să se odihnească şi să crească.

Între timp am făcut crema. Am amestecat nucile, cu lingurile de cacao, cu restul de 150 de grame de zahăr şi cu seminţele din păstaia de vanilie. Peste ele am turnat zeama din cele două portocale, iar compoziţia a devenit cremoasă.

Când aluatul îşi dublează volumul, îl împărţim în trei părţi egale şi le întindem pe masa tapetată cu făină, una câte una. Peste coca de un centimetru grosime întindem crema de nucă şi o rulăm. Le aşezăm în tăvi tapetate cu hârtie de copt şi le mai lăsăm la dospit încă 30-35 minute.

În final, încingem cuptorul, ungem cozonacii cu gălbenuşul rămas şi îi băgăm în cuptor, unde vor sta la foc mic până se rumenesc.

Când sunt gata, îi scotem din cuptor şi îi acoperim cu un prosop de bucătărie brodat, musai. :)

dsc_0057untitled-1 1

Reţeta asta te face să uiţi de orice dietă, de orice frică de zahăr sau de făină şi te învaţă să te bucuri de Crăciun ca înainte.

Sper că şi la voi în casă miroase a scorţişoară, a portocale, a cuişoare sau a ce vă aduce zâmbetul pe buze.

Să aveţi cel mai fain Crăciun!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Alina December 24, 2016 at 8:44 pm

    Arata super bine! Avem retete asemanatoare! Pe aici, traditia spune ca e musai sa faci cozonacii in ajun, asa ca noi inca simtim mireasma imbietoare a cozonacilor bine rumeniti. ? Sarbatori cu bine!

    • Reply Diana December 25, 2016 at 6:02 pm

      Sărbători frumoase şi vouă!
      O să urmăresc şi eu blogul vostru pentru reţete faine!

    Leave a Reply